Uva Doro

Toscane

Toscane wijnstreek

Toscane, ongetwijfeld de meest bekende van alle regio´s in Italie, waar kunst, cultuur, een lieflijk landschap en heerlijke wijnen bij elkaar komen. Wie kent niet steden als Florence, Siena, Lucca, of San Gimignano. Fijnproevers genieten van eerlijke en heerlijke gerechten in de kleine osteria´s van Toscane. Wandelaars, maar ook fietsers zien de glooiende heuvels als een uitdaging zoals in de Chiantistreek of noordelijk in de Mugello. Kunstenaars en vooral fotografen vinden hun muze in de Orcia vallei. Gran Tour dichters en schrijvers roemden de Toscaanse kust van Pietrasanta tot Orbetello

Een aantal factoren zorgen ervoor dat er in Toscane een ideale omgeving is voor de productie van wijn. De aanwezigheid van zowel bergen als zee, het heuvelachtig landschap en de samenstelling van de ondergrond leveren perfecte condities om de aller mooiste wijnen te produceren.  De wijngaarden bevinden zich op hoogtes tussen 150 en 500 meter. De relatief grote temperatuurverschillen zorgen voor een fantastisch balans tussen suikers en andere aroma’s in Toscanes trots, de Sangiovese druif.

Bekijk hier onze wijnen uit de wijnstreek Toscane

Bekende wijnen in deze streek

De bekendste witte druivenrassen uit deze streek zijn : Vernaccia, Trebbiano en Malvasia. De bekendste rode druivenrassen zijn: Canailolo, Cabernet Sauvignon, Merlot en Sangiovese.

Enkele bekende wijnen uit deze streek:

  • Brunello di Montalcino:  is een  briljante wijn, met een heldere granaatkleur. Hij heeft een intens parfum, volhardend, ruim en etherisch. Men herkent geuren van ondergroei, aromatisch hout, bessen, lichte vanille en jam.
    Naar de smaak heeft de wijn een elegant harmonieuze body, krachtig en pittig, de afdronk is droog met een lange aromatische persistentie.
  • Morellino di Scansano: Morellino di Scansano, een herkomstgebied voor rode wijnen in het zuiden van Toscane heeft de status van DOCG sinds 2006. De wijn dankt zijn naam aan de gemeente Scansano, gelegen in de Maremma, en aan de morellino druif. In 1978 verwierf hij de status van DOC. Morellino di Scansano is vrij bescheiden qua productie. Bij het lokale consortium zijn momenteel 22 bedrijven aangesloten (2006)
  • Vin Santo: Vin santo, vinsanto of vino santo (letterlijk heilige wijn vanwege het vroeger gebruik als miswijn) is een Toscaanse dessertwijn die wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Meestal worden de druiven trebbiano en malvasia voor deze wijn gebruikt. De druiven worden op een goed geventileerde plaats onder het dak of op stromatten gedroogd. Het sap wordt geperst en met most van de vorige oogst in kleine vaatjes gedaan. Daarna laat men de wijn enkele jaren rijpen