Uva Doro

Arneis druif

De Arneis druif

De Arneis, een van oorsprong Piëmontse druif (Italië) uit het Roero-gebied, heeft een robuuste rank met een potentiëel hoge productie.

Nadat de druif begin jaren ’70 bijna was uitgestorven, heeft een klein aantal producenten de Arneis opnieuw leven in geblazen. Zij onderkenden het potentieel van deze druif voor een zuivere cepage-wijn, met name als ze wordt verbouwd op kalkrijke zanderige bodems, die de wijn een mooie structuur geven.

De Arneis brengt een frissen aromatische en kenmerkende wijn voort, met een middelmatige body en een exotische geur van peer, steenvruchtend en amandelen. Z’n kenmerkende persoonlijkheid is zeer expressief in frisse en jonge wijnen. Vanwege het tekort aan zuren, moet de wijn binnen een jaar na de oogst worden gedronken

Waar komt de Arneis druif voor

De Arneis is een witte druivensoort die veel in de buurt van Alba (Italië) wordt aangeplant, en is nog niet zo lang geleden gered door een groep Barolo producenten, anders was hij uitgestorven. De Arneis druif wordt veelal gebruikt voor de Roero Arneis (spreek uit als ro-ëro are-nais) en is een witte wijn.

De Roero Arneis, die het best jong gedronken kan worden als aperitief of bij lichte gerechten is een wijn die men in België niet zo veel tegenkomt. In de omgeving van Alba wordt hij veelal ingezet als een typische huiswijn, veel cafés en restaurants schenken hem. Met zijn frisheid en aroma’s van amandel, groene appel, peer en meloen lijkt hij wel wat op een kruising tussen een Sauvignon Blanc en een Franse Viognier.

Bekijk al onze Arneis wijnen