Uva Doro

Lombardije

Lombardije wijnstreek

Het beroemde en veel bezochte grootmerengebied van Italië ligt gedeeltelijk in Lombardije denk aan het Gardameer, Lago Maggiore en het prachtige Comomeer. Lombardije staat ook vooral bekend om grote meren maar ook grote steden met name de hoofdstad Milaan, dichtbevolkt en rijk. Maar liefst 1/6 van de totale bevolking van Italië woont hier en de streek zorgt voor 20% van het nationaal product.

Lombardije heeft momenteel 15 DOC en drie DOCG statussen. Het gebied produceert jaarlijks circa 1.1 miljoen hectoliter wijn.

Bekijk hier onze wijnen uit de wijnstreek Lombardije

Bekende wijnen in deze streek

De bekendste witte druivenrassen uit deze streek zijn : Trebbiano, Garganega, Cortese, Tocai, Chardonnay en Pinot Bianco. De bekendste rode druivenrassen zijn: Corvina, Rondinella, Pinot Nero, Nebbiolo en Sangiovese.

Enkele bekende wijnen uit deze streek:

  • Franciacorta: Uit dit gebied komt de eerste mousserende wijn van Italië met een DOCG, de Franciacorta Spumante. Het gebied was daarvoor beken om zijn stille witte wijnen. De bodemgesteldheid en het klimaat in dit gebied zijn zeer geschikt voor de productie van spumante.
    De druivensoorten die voor de Franciacorta Spumante worden gebruikt zijn de Pinot blanc, Chardonnay en de Pinot grigio. Omdat de wijn met most uit verschillende oogstjaren wordt verkregen, wordt er geen jaartal vermeld op de fles. De wijn moet minimaal 18 maanden rijpen op fles.
  • DOC Valtellina & DOCG Valtellina Superiore : Dit gebied ligt ongeveer 100 kilometer van Milaan en beschikt over een groen en weelderig landschap. Het gebied wordt omringd door bergen. Doordat de wijngaarden op terrassen liggen tegen de hellingen van de bergen krijgen ze veel zonlicht en wind. De wijnen uit dit gebied worden meestal van de Nebbiolo druif gemaakt. De Valtelina mag pas na twee jaar fustlagering de toevoeging Superiore krijgen.