Uva Doro

Nebbiolo druif

De Nebbiolo druif

De Nebbiolo is een stevige groeier en de stokken worden vaak via de Guyot methode geleid. De kleine druifjes zijn laatbloeiend en rijpen traag af. Oogst van de druiven in de maand oktober of begin november is een normaal verschijnsel.

De wijnen kenmerken zich door een hoge zuurgraad en stevige tannines. Omdat de wijn van de Nebbiolo veel tannines bevat, passen producenten vaak houtrijping toe in kleine eiken vaten van nieuw hout om zo de geprononceerde tannines wat te temmen of te maskeren. De jonge wijnen zijn vaak krachtig en geparfumeerd en hebben een verkwikkende zuurgraad en tannines met aroma’s van framboos en aalbes en florale geuren van rozen. Daarnaast ook aardse tonen, bosgrond, leer en teer. Bij houtrijping komen daar aroma’s bij van vanille en bittere chocolade. De wat oudere wijnen van goede producenten kunnen een geweldige complexiteit bereiken en behoren tot de beste wijnen ter wereld

Waar komt de Nebbiolo druif voor

Nebbiolo staat vooral bekend als dé druif waarvan Barolo en Barbaresco wijnen worden gemaakt. Zijn oorsprong staat (zoals bij druivenrassen wel vaker het geval is) niet geheel vast. Vermoedelijk Piemonte of Lombardije (Valtellina).  Wat wel vaststaat is dat deze druif al vele eeuwen verbouwd wordt in Piemonte.

De druif gedijt het best op een kalkrijke mergelbodem met een goede drainage. Een ligging op het zuiden of zuidwesten met een flink aantal zonuren is ook een pré. En niet al te hoog gelegen, tussen de 150 en 300 meter boven zeeniveau. Voldoet een bodem en ligging niet aan die eigenschappen, dan gaat het echt niet lukken met de Nebbiolo.

Bekijk al onze Nebbiolo wijnen