Uva Doro

Primitivo druif

De Primitivo druif

De primitivo zag rond 1820 voor het eerst het licht in Californië onder de naam Zinfandel. Door zijn verhuis naar het zuiden van Europa werdt deze druif omgedoopt naar de Primitivo druif.

Deze druif is extreem sappig, zeer sterk aromatisch, alcoholvurig en zorgt voor een aanzienlijke afdronk. De Primitivo staatsynnoniem voor fruitigheid in het kwadraat.

Een laatste kenmerk van Primitivo wijnen is het hoger alcoholgehalte. Door de vele suikers is dat tijdens het gistingsproces niet onlogisch. Een goede Primitivo rode wijn zal minimaal een alcoholgehalte van 14% moeten kennen. Een betere variant kent een alcoholgehalte van ongeveer 18%, zonder dat hij hierdoor aan balans mag inboeten of branderig mag aanvoelen.

De Primitivo druif

Waar komt de Primitivo druif voor

De Primitivo druif kennen we voornamelijk uit Apulië. Toch vinden we deze blauwe druif ook in andere wijnstreken en regio’s terug. Onder andere in Basilicata treffen we deze druif wel vaker eens aan. De Primitivo druif is dan ook een druif die zich graag in warmere temperaturen nestelt.

Bekijk al onze Primitivo wijnen