Uva Doro

Barbera druif

De Barbera druif

De Barbera is een autochtoon druivenras uit de Monferrato heuvels. Enkele documenten die uit 1246 stammen, wijzen uit dat de druif daar aangeplant stond als Bonis Vitibus Barbexinis.

De Barbera is een betrouwbare en robuuste druif, die in warme tot hete klimaten een flinke productie geeft. Het volledige potentieel van de Barbera komt echter in de koelere omgevingen van Piëdmonte, op de mangaan- en kalkrijke bodems, tevoorschijn. Hier is bijna de helft van elke wijngaard met Barbera beplant.

Kenmerkend voor wijn van deze druif is een hoge natuurlijke zuurgraad, een licht bitter aroma van kersen (soms ook rood fruit) en een laag tannine-gehalte.

Waar komt de Barbera druif voor

De Barbera is een overwegend blauwe druivensoort die vooral voorkomt in het noordwesten van Italië met name in Piëmont. Er is ook een weinig verbouwde witte soort “Barbera Bianca”.

De beste Barberas uit Piëdmonte zijn zuivere cepage-wijnen, die worden aangeduid met de naam van het dorp (Barbera d’Asti, Barbera d’Alba) en soms zelfs met de naam van de wijngaard. In andere gebieden wordt de Barbera vaak gebruikt in blends, waarbij de Barbera structuur en body geeft aan lichtere wijnen, en fruit en zachtheid aan de meer tannine-rijke wijnen.

Bekijk al onze Barbera wijnen