Uva Doro

Veneto

Veneto wijnstreek

De regio Veneto met haar prachtige steden zoals Venetië en Verona is ontstaan uit de eeuwenlange zelfstandige republiek Venetië en is vandaag een van de meest geïndustrialiseerde streken van Italië, o.a. mode-industrie; Benetton, en Diesel zijn Venetiaanse merken. Het heeft bovendien een rijke historie op artistiek, cultureel, muziek en gastronomisch gebied, waardoor het een van de best bezochte regio’s van Italië is. 

Bekijken we de regio Veneto als toerist dan zien we dat er een heel divers beeld ontstaat, want behalve de grote trekpleister Venetië bestaat de streek uit wijngebieden waar de meeste bubbelwijn vandaan komt, hebben we de eindeloze Povlakte en Podelta die de voorraadschuur van Italië vult.

Bekijk hier onze wijnen uit de wijnstreek Veneto

Bekende wijnen in deze streek

De bekendste witte druivenrassen uit deze streek zijn : Garganaga, Trebbiano en Prosecco. De bekendste rode druivenrassen zijn: Corvina, Rondinalla en Molinare.

Enkele bekende wijnen uit deze streek:

  • Prosecco: Daar waar champagne uit de Champagnestreek komt, wordt Prosecco exclusief in Italië gemaakt. Het komt uit de Italiaanse Veneto, een regio gelegen ten noorden en oosten van Venetië.  Prosecco wordt gemaakt van een druif genaamd Glera. Deze druif wordt ook wel de Prosecco druif genoemd. Prosecco fermenteert in de meeste gevallen in een grote metalen tank en niet in de fles, zoals bij champagne het geval is.
  • Bardolino: De Bardolino wijn is een frisse, droge rode wijn uit Italië en heeft een robijnrode kleur die al eeuwen wordt gemaakt in de Italiaanse stad Bardolino. Voor deze wijn wordt alleen typische Italiaanse druiven gebruikt die hier bij ons minder gekend zijn zoals: Corvina, Rondinella, Molinara, Rossignol,… deze druiven zeggen niet veel, des te beter voor hun typische Italiaanse smaak.
  • Amarone della Valpolicella: Amarone is een redelijk sterke rode wijn met een behoorlijke fruitige smaak. Deze wijn wordt gemaakt van Molinare, Corvina en Rondinella. De wijn is vol en krachtig en kan lang bewaard worden. De wijnboer maakt deze wijn door de druiven eerst te drogen en er dan pas wijn van te maken. De boer laat deze wijn gisten op grote fusten net zolang totdat er geen suikers meer aanwezig zijn.