De Historie
Tenute Gabellone is een verhaal van wortels die zinken en groeien in de rode aarde van Salento. Drie generaties die van wijn hun passie en hun werk hebben gemaakt. Je kan niet over het bedrijf vertellen zonder over de familie te praten. Het is een verhaal dat begint in het begin van de 20e eeuw, in Nardò, een land van boeren en wijngaarden en olijfboomgaarden.
Hier werd in 1904 Cosimo, de patriarch, geboren, degene die rijen begint te planten, wijngaard met wijngaard combineert, om te produceren op zoek naar kwaliteit. Zijn zoon Antonio erft deze passie van hem en deelt deze op zijn beurt aan zijn zoon Marco. Vandaag de dag werkt de derde generatie van de Gabellone-familie al in de kelder: die van de kleinkinderen van Cosimo. Het is tenslotte simpel: oogst na oogst, van ouders op kinderen, de traditie wordt overgeleverd.
belangrijke mijlpalen
1904 – Oprichting Tenute Gabellone
Het verhaal van dit familiebedrijf begint rond de jaren 1900, in Nardo, het land van boeren, wijngaarden en olijfgaarden. Het was Cosimo Gabellone die de eerste wijnstokken aanplantte in de krachtige gronden van Salento.
1970 – Verderzetting
De zoon van Cosimo, Antonio erft de wijnpassie van zijn vader en zet het bedrijf begin de jaren 70′ verder. Hij gaat verder op het elan dat zijn vader was ingeslagen en begint met marktaandeel in heel Italië te veroveren.
De uitbreiding van zowel de wijngaarden als de productiefaciliteiten is nodig om de marktaanvraag te kunnen bijhouden.
1990 – Derde generatie
Marco is reeds de derde generatie Gabellone dat in dit bedrijf stapt in de jaren 90. Vandaag de dag wordt het bedrijf reeds jaren geleid door de derde generatie.
Marco zorgt dag na dag dat de kwaliteit blijft zoals deze jaren gekend is, en streeft naar innovatie en perfectie.
Vandaag – Verdere uitbreiding
Tenute Gabellone staat bekend om kwaliteitsvolle wijnen gemaakt van enkel inheemse druivensoorten. Het is een verhaal dat reeds meer dan een eeuw geschreven wordt maar nog lang niet ten einde is.
Vandaag de dag begint Tenute Gabellone ook buiten Italië bekender te worden. En wij zijn enorm trots dat we de enige verdeler zijn van deze kwaliteitsvolle wijnen in geheel België.
Productie
Zestien hectare wijngaarden, allemaal gecultiveerd met nieuwe leisystemen. De fijne druiven zoals “Chardonnay”, Malvasia nera di Lecce, Negro-Amaro en Primitivo welke allemaal inheemse wijnstokken zijn en die dankzij hun geografische ligging op een paar kilometer van de zee staan, geven onze wijnen uitstekende organoleptische eigenschappen die de identiteit van de Salento-smaak vertegenwoordigen.
Een deel van onze druiven, bestemd voor de beste selecties, plukken we 15 dagen voor de oogst door de trossen te verdunnen. Deze “geselecteerde druiven” worden vervolgens in onze kelder getransformeerd met moderne wijnbereidingstechnieken, waarbij altijd de oude kunst van het maken van goede wijn wordt gerespecteerd. Onze wijnen worden vervolgens gerijpt in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten en in roestvrijstalen silo’s, de beste bondgenoot om de kenmerken van de vrucht van ons werk intact te houden.
Website Tenute Gabellone: http://www.tenutegabellonevini.it/