De Historie
San Marzano ligt nabij het centrum van San Marzano di San Giuseppe, in Puglia, in het hart van de veelgeprezen DOP “Primitivo di Manduria“. Hier staan wijnstokken en olijfbomen zij aan zij op een rood grondoppervlak tefloreren. Het wijnhuis is in 1962 opgericht door 19 lokale wijnbouwers, wiens families het land al generaties lang hadden bewerkt. Zij besloten hun krachten te bundelen om samen kwaliteitswijnen te maken, die het typische karakter van de regio weerspiegelen. Door de jaren heen is deze samenwerking aanzienlijk gegroeid en bestaat San Marzano tegenwoordig uit meer dan 1200 wijnboeren! Elk van deze wijnboeren helpt bij het produceren van de beste druiven. De bodems van de wijngaard en de mediterrane terroir spelen een fundamentele rol bij de productie van hun wijnen en dat wisten ook deze wijnboeren. Ruim 50 jaar geleden plantten ze de druivenranken aan op percelen met veel rotsen en leisteen.De wijngaarden strekken zich uit over een lange, smalle stook tussen Adriatische en Ionische Zee. Zomerse hitte, koude winters en de warme Sirocco wind zorgen voor extreme omstandigheden. Toch is dit juist het klimaat waar de primitivo en de negroamaro zich het beste thuis voelen.
belangrijke mijlpalen
1962 – De oprichters van San Marzano
In 1962 bestond de DOC-appellatie nog niet en de Primitivo di Manduria was verre van een cultwijn voor wijnliefhebbers. Toch kwamen 19 wijnmakers samen om een droom te volgen en richtten Cantine San Marzano op.
1982 – Primus Inter Pares
1996– Modernisering bottelarij
Eindelijk kwamen de eerste flessen uit de kelder, dankzij een moderne bottelarij gefinancierd door de leden van de Cantine. Deze aankoop markeerde de overgang van commodity naar merk, van de economie van bulk naar de directe relatie met de eindconsument.
2000 – Sessantanni
2015 – Masseria Samia
“… De beste druif is degene die we nog niet hebben geoogst … Masseria Samia ligt op een steenworp afstand van de Ionische Zee en is een plek van werk en verhalen. Zoals vaak het geval is als het gaat om een project van Cantine San Marzano, is deze masseria de bewaarder van veel inhoud, zowel eindig als oneindig: het is een typische 16e-eeuwse Ionische kustboerderij, die zorgvuldig en respectvol is gerestaureerd; het is een duurzame wijngaard, gewijd aan onderzoek naar minder bekende klonen van bekende inheemse wijnstokken en naar bijna vergeten. Het zal ons huis zijn dat openstaat voor onze gasten en vrienden, en de ideale plek om ons verhaal te vertellen door middel van cursussen en het onthullen van kennis over wijn en koken. Het wordt een mediterrane tuin omgeven door stilte, waar paden kriskras door de bomen, bloemen en kruiden van onze mediterrane flora kruisen. En, niet in de laatste plaats, het is de plek waar we, door middel van verhalen, ons idee van wijn en schoonheid zullen delen.
Kwaliteit en duurzaamheid
San Marzano is een van de meest populaire en bekendste wijnhuizen in Puglia. Eveneens zijn ze de meest moderne en technisch best uitgeruste wijnmakerij in Puglia. Ze leveren prachtige, evenwichtige wijnen met enorm veel smaak en complexiteit, zonder de eeuwenoude Apulische wijntradities uit het oog te verliezen.
Ze zijn gespecialiseerd in de lokale Primitivo-druif en een selectie van andere variëteiten. De wijnen worden algemeen beschouwd als de beste in de regio. Zo worden voor de Collezione Cinquanta alleen de beste druiven uit de verschillende wijngaarden geselecteerd.
Website San Marzano : Homepage – Cantine San Marzano (sanmarzanowines.com)