Wat is Chiaretto wijn?

Chiaretto (wat “bleek” betekent in het Italiaans) is de naam die wordt gebruikt voor roséwijnen die worden geproduceerd in de buurt van de oevers van het Gardameer, waar de wijngebieden veneto en Lombardije samenkomen. Elders in Italië staat rosé bekend als rosato.

Een korte geschiedenis van Chiaretto-wijn

Chiaretto wordt al sinds ten minste 1896 rond het Gardameer geproduceerd, maar voor het grootste deel van zijn geschiedenis stond het bekend als een donkerroze wijn met een korte houdbaarheid. Het werd zelden gedronken buiten Italië. In 2014 begonnen wijnmakers in het Gardameer te experimenteren met Franse rosétechnieken om lichtere Chiaretto-wijnen met een groter verouderingspotentieel te produceren. Tegenwoordig zijn beide stijlen te vinden in de buurt van het Gardameer.

3 soorten Chiaretto-wijnen

Rond het Gardameer zijn er verschillende subregio’s die Chiaretto produceren onder hun eigen benamingen, waaronder:

  • Bardolino: Chiaretto di Bardolino (voorheen bekend als Bardolino Chiaretto) is de roséversie van een rode wijn gemaakt in de regio Veneto aan het Gardameer. Het wordt voornamelijk gemaakt van Corvina, Rondinella en Molinara druiven – soms met de toevoeging van Merlot.
  • Lugana: Lugana is een kleine regio op de grens van Lombardije-Veneto grens aan de zuidpunt van het Gardameer die een blos roze tot dieprode Chiaretto produceert. Het is gemaakt van Groppello, Marzemino, Sangiovese en Barbera druivenrassen.
  • Valtènesi: In de regio Lombardije, ten zuidwesten van het Gardameer, wordt een inheemse druif genaamd Groppello gebruikt om Chiaretto te maken.

Hoe smaakt Chiaretto?

De smaak van Chiaretto varieert afhankelijk van terroir en wijnbereidingstechnieken. Chiaretto varieert in kleur van lichtroze tot lichtrood, met een donkerdere kleur die wijst op een langere periode van huidcontact. Hoewel het stil of sprankelend kan zijn, is chiaretto bijna altijd een droge rosé. Veel voorkomende proefnotities zijn een minerale, zoute smaak die doet denken aan de zeelucht; een frisse, citruszuurgraad; en een tannineachtige afdronk.

Chiaretto Food Pairings

Probeer Chiaretto met Italiaanse klassiekers zoals bruschetta, pasta in een saus op basis van tomaten, pizza en zeevruchten. Als je Chiaretto wilt serveren met een charcuteriebord, combineer het dan met harde, milde kazen zoals Parmigiano-Reggiano of manchego; gezouten hammen zoals prosciutto of serranoham; en groene olijven.