Uva Doro

Umbrië

Umbrië wijnstreek

Umbrië is een regio met groene, zacht glooiende heuvels begroeid met vooral wijn- en olijfgaarden, maar er zijn ook veel akkers met tarwe, tabakplanten en zonnebloemen. Umbrië, ook wel het groene hart van Italië genoemd, ligt in centraal Italië, in de vallei van de rivier de Tiber met het stuwmeer van Corbara en het Trasimeense Meer.

Umbrië heeft een zacht mediterraan klimaat; de zomers zijn droog en zonnig, maar de winters kunnen behoorlijk koud en nat zijn, zeker op grotere hoogte zoals in de Apennijnen.

Umbrië grenst in het westen aan Toscane, in het oosten aan Le Marche en de Apennijnen en in het zuiden aan Lazio.
Umbrië wordt gekenmerkt door oude ommuurde heuvelstadjes met steile straatjes die getuigen van een rijke geschiedenis, die nog overal zichtbaar is.

Bekijk hier onze wijnen uit de wijnstreek Umbrië

Bekende wijnen in deze streek

De bekendste witte druivenrassen uit deze streek zijn : Grechetto, Trebbiano en Malvasia. De bekendste rode druivenrassen zijn: Sagratino, Canailo en Sangiovese.

Enkele bekende wijnen uit deze streek:

  • Orvieto: Het beroemdst en verreweg meest geproduceerd is de witte Orvieto; zowel de Orvieto DOC en als de Orvieto Classico DOC.  We praten dan over de secco; de droge witte, gemaakt van de procanico-, maar o.a. ook van de inheemse grechetto-druif. De zoete variant, de Abboccato, was in de Middeleeuwen vermaard. Een van de eisen die de 15e eeuwse frescoschilder Luca Signorelli stelde tijdens zijn werk aan de Duomo van Orvieto was dat hij zoveel wijn mocht drinken als hij wilde… een niet geheel onprettige manier van werken…
  • Sagratino Di Montefalco: Van de sagrantino-druif wordt wat zuidelijker in Umbria, in de buurt van Foligno, al sinds de Middeleeuwen de rode Montefalco gemaakt. Destijds waren het vooral zoete wijnen die door de nonnen werden gebruikt om sacramentswijn van te maken; vandaar de naam. Nu is het een moderne, volle droge rode wijn waarvan er maar erg weinig gemaakt wordt. Hij zal wel perfect gaan bij de in heel Italië geroemde worstjes uit het nabijgelegen Norcia. De traditionele versie, de passito, wordt ook nog steeds geproduceerd. Deze intense smaakvolle zoete dessertwijn wordt echter steeds zeldzamer en dus ook steeds duurder.