Uva Doro

Sicilië

Sicilië wijnstreek

De toppen van de Etna zijn tot ver in het voorjaar nog wit van de sneeuw. Daaronder is het groen, met bossen vol kastanjebomen en eiken, citrusgaarden, amandelbomen, olijfbomen én wijngaarden. Al eeuwenlang worden er op de vulkanische grond druivenranken aangeplant – met groot succes. De verschillende druivenrassen leveren uitstekende wijnen op, die onder de naam Etna-wijn de krachtige smaken van de vulkaan bundelen.

De speciale terrasbouw die je op de hellingen van de vulkaan ziet, is kenmerkend voor het gebied. Sommige wijngaarden zijn meer dan honderd jaar oud. De Etna is daarmee een van de oudste en meest belangrijke wijngebieden van Sicilië.

Bekijk hier onze wijnen uit de wijnstreek Sicilië

Bekende wijnen in deze streek

De bekendste witte druivenrassen uit deze streek zijn : Grillo, Catatatto, Moscato en Malvasia. De bekendste rode druivenrassen zijn: Nerello Mascalese, Monica, Nero d’Avola en Frappato .

Enkele bekende wijnen uit deze streek:

  • Marsala: Sicilia en de omringende eilanden zijn vermaard om de verschillende zoete (dessert-)wijnen, die ook bij ons steeds populairder worden. Als eerste is daar de Marsala, afkomstig uit de gelijknamige stad op de westpunt van het eiland. In de 18e eeuw werd de Marsala-wijn, gemaakt van een allegaartje aan druivensoorten, herontdekt door een Engelse handelaar. Hij vond deze wijn, die 2000 jaar eerder bij de Grieken al een goede reputatie had, een verrukking en veel lekkerder dan de Sherry of Port die in die tijd zo populair waren. De handel steeg tot ongekende hoogten maar in de 20e eeuw ging het snel bergafwaarts omdat de zoete wijn uit de gratie viel. Inmiddels is de kwaliteit van met name een ‘Superiore’ of een ‘Vergine’ weer heel goed. Marsala is ook verkrijgbaar in de varianten Secco, Semisecco en Dolce.
  • Faro: Faro is een Italiaanse wijn DOC voor rode wijn uit de uiterste oostelijke hoek van Sicilië, opgericht in 1976. Het geografische centrum is de stad Messina, de derde stad van Sicilië en het administratieve centrum van de gelijknamige provincie. Faro Rosso is de enige wijn die is toegestaan en wordt gemaakt van een trio druivenrassen die zeer traditioneel zijn in dit deel van Sicilië. Nerello Mascalese moet 45-60 procent van de mix uitmaken, waarbij Nerello Cappuccio goed is voor 15-30 procent. Een streepje (5-10 procent) van Nocera is verplicht, terwijl Galioppo, Nero d’Avola en/of Sangiovese maximaal 15 procent kunnen uitmaken.
  • Nero d’Avola (ook bekend als Calabrese) is de belangrijkste en meest aangeplante rode wijn druivensoort in Sicilië. Enorme volumes Nero d’Avola worden elk jaar op het eiland geproduceerd en dit reeds eeuwen. De donkerkleurige druif is van groot historisch belang voor Sicilië en ontleent zijn huidige naam aan de stad Avola aan de zuidoostkust van het eiland. Het gebied was een broeinest van handel en bevolkingsbeweging tijdens de Middeleeuwen en Nero d’Avola werd vaak gebruikt om kleur en body toe te voegen aan mindere wijnen op het vasteland van Italië. Vertaald betekent Nero d’Avola “Zwart van Avola”, een verwijzing naar de kenmerkende donkere kleur van de druif.