Uva Doro

Emilia Romagna

Emilia Romagna wijnstreek

Bologna, Parma en Ravenna, Rimini, Riccione, Cervia, Ferrara, Modena aan de Adriatische kust, enkele van de belangrijkste vakantiebestemmingen in Italië. Een vakantie in de regio Emilia-Romagna is er een van veel facetten, waarvan de keuken wel het belangrijkste element is. Producten als Parma ham en Parmezaanse kaas zijn bij iedereen bekend.

Emilia-Romagna is een zeer vruchtbare vlakte die als een driehoek tussen de Po, de Adriatische Zee en de Apennijnen ligt. De streek heeft een eigen microklimaat: de wijngaarden op de heuvels liggen op het noordoosten, waardoor ze geen klimaatinvloed vanuit het zuiden hebben. Wel is er een sterke invloed van de noordelijke winden die over het vlakke land komen. Vooral in het voorjaar en in de winter is het er vaak koud en mistig. Door deze weersinvloeden kunnen er nooit zware alcoholrijke wijnen ontstaan, maar wel frisse, lichte wijnen.

Bekijk hier onze wijnen uit de wijnstreek Emilia Romagna

Bekende wijnen in deze streek

De bekendste witte druivenrassen uit deze streek zijn : Trebbiano, Albana, Malvasia en Moscato. De bekendste rode druivenrassen zijn: Lambrusco, Sangiovese, Barbera en Bonardo.

Enkele bekende wijnen uit deze streek:

  • Albana di Romagna: De Albana di Romagna wijnen waren de eerste witte wijnen in de regio Emilia-Romagna met het hoogste Italiaanse keurmerk DOCG, namelijk sinds 1987. Echter is dit niet geheel onbetwist. De algemene opinie vindt niet dat deze Italiaanse wijnen het hoogste Italiaanse keurmerk verdienen, enerzijds vanwege de smaak, anderzijds vanwege het aantal hectare waar het op wordt verbouwd. Deze Italiaanse wijnen worden geproduceerd van druiven die verbouwd worden op een te groot oppervlak. Dit is doorgaans alleen besteed aan wijnen van een lagere kwaliteit, in ieder geval zeker niet aan een wijn met de kwalificatie DOCG.  De productie van Albana di Romagna is voornamelijk geconcentreerd in Spungone Romagnolo. Deze omgeving biedt de Albana druif alle faciliteiten om tot volle wasdom te komen; een rotsige en kalkige bodem, het hete Mediterraanse klimaat en een verkoelende bries vanaf de Adriatische Zee. De Albana di Romagna wijnen worden in een grote variëteit gemaakt en zijn hierdoor niet per definitie geschikt om te combineren met een specifiek gerecht of  product.
  • Lambrusco: Lambrusco is een mousserende wijn die, afhankelijk van de soort, zowel frizzante (half mousserend) als spumante (mousserend) kan zijn.
    Dit komt doordat bij de vinificatie de tweede gisting in een gesloten tank heeft plaatsgevonden.
    Er zijn ook Lambrusco’s waar de gisting in de fles (metodo classico) gebeurt zoals bij Champagne.
    De wijn is in staat om zware, vette maaltijden te begeleiden maar is ook, afhankelijk van de soort, een prima aperitief- of een goede dessertwijn.
    Kortom: een wijn die het hele jaar door gedronken kan worden en dit zowel in zijn rode, witte als rosé-varianten.