Uva Doro

Ciliegiolo druif

De Ciliegiolo druif

Ciliegiolo is een rode wijndruif van oorsprong uit Italië’.

Het enige woord dat het vaakst wordt gehoord in verband met Ciliegiolo is “kers”. Wat betreft uiterlijk, geur en smaak (en zelfs de grootte en vorm van de druif) klopt dit inderdaad, het Italiaanse woord voor kers is ciliegio , vandaar de naam van de wijn. 

Het kan (en wordt) gevinifieerd in een heel scala aan stijlen, van licht en gemakkelijk tot vol en complex. Omdat het een ietwat zuurarme wijn is (en ook weinig alcohol), hoeft of wil hij niet veel flesrijping, maar hoewel het jong drinkbaar is, heeft het een sterk karakter. Van deze  druivensoort wordt soms ook als rosé gemaakt, en schijnt erg goed te presenteren.

Waar komt de Ciliegiolo druif voor

Tegenwoordig wordt het voornamelijk verbouwd in de provincies Toscane en Umbrië, hoewel Sicilië ook niet-triviale aanplant heeft. Er is een duidelijke relatie tussen Ciliegiolo en Sangiovese, maar welke een nakomeling is van de ander staat nog niet vast.

In Umbrië wordt er een lichte drinkwijn van gemaakt, in Toscane wordt er een grotere, meer gestructureerde stijl van gemaakt. Momenteel wordt Ciliegiolo bijna uitsluitend verbouwd in Umbrië en Toscane, hoewel de twee regio’s duidelijk verschillende wijnen geven. De Ciliegiolo van Umbrië, geteeld in het binnenland met een wat koel, landklimaat, is een lichte, fruitige wijn bedoeld om jong te drinken. In Toscane daarentegen, hebben een warmer, meer maritiem klimaat en een ambitieuzere wijnbouwfilosofie, beginnend met jaargangen aan het einde van de jaren 80, verrassend andere resultaten opgeleverd. Deze zijn voornamelijk afkomstig uit de Maremma, het kustgebied van de regio in de provincie Grosseto.”

Bekijk al onze Ciliegiolo wijnen