Uva Doro

Valle d’Aosta

Valle d’Aosta wijnstreek

Gelegen in noord-west Italië aan de grens met Frankrijk en Zwitserland. Het is het kleinste wijngebied van Italië. De regio is dan ook gesitueerd tussen de hoogste bergen van Europa, namelijk de Mont-Blanc, de Cervino en de Matterhorn. Ruim een derde van het gebied ligt op een hoogte van meer dan 2.600 meter. De indrukwekkende bergen in de Alpen vormen het decor van de gezellige dorpen en de oude gletsjers nodigen uit beklommen te worden. In deze streek worden zowel witte, rosé, rode als zoete wijnen geproduceerd. De rode wijn is de belangrijkste uit deze streek.

Door de steile hellingen is wijnbouw in deze streek zeer arbeidsintensief wat maakt dat de wijnen vrij kostbaar zijn.

Bekijk hier onze wijnen uit de wijnstreek Valle d’Aosta

Bekende wijnen in deze streek

De bekendste witte druivenrassen uit deze streek zijn : Moscato, Pinot Grigio en Chardonnay. De bekendste rode druivenrassen zijn: Picotendro (een kloon van de Nebbiolo), Pinot Nero en Petit Rouge.

Enkele bekende wijnen uit deze streek:

  • Moscato/Muscat van Chambave. Deze wijn is er in zowel een droge alsook een zoete dessertwijn-variant, de zogenaamde passito, ofwel in het dialect Flétry 
  • Enfer d’Arvier: Enfer is Valdostaans voor inferno, hel; zo heet kan het volgens de lokale bevolking worden op de plaats waar de wijn wordt verbouwd. Men heeft dan ook aardig wat moeten sleutelen om de wijn een verfijndere smaak mee te geven. De verfijnde, lichte smaak vind je wel terug bij de wijn Torrette, ook voornamelijk van Petit Rouge gemaakt.