Uva Doro

Marche

Marche wijnstreek

Zoals Le Marche na Toscana en Umbria langzamerhand wordt ontdekt door liefhebbers, zo vergaat het ook de wijnen van de streek. Jarenlang leken deze wijnen voorbestemd om gedronken te worden door de lokale bevolking en de – voornamelijk Italiaanse – toeristen aan de Adriatische kust. Maar inmiddels is ook in deze regione, zoals in zoveel Italiaanse wijnstreken, een kwaliteitsslag gemaakt.

De streek van de Marche is bekend om zijn woeste en steile landschap, en ook om de kwalitatieve gastronomie, maar heeft daarbovenop nog een geweldige troef op zijn grondgebied in de vorm van verschillende historische steden met een onmiskenbare culturele aantrekkingskracht. Vergeet zeker niet tijdens uw reis een bezoek te brengen aan deze steden; Urbino, Ascoli Piceno of Ancona: steden die gemaakt zijn om je te charmeren!

Bekijk hier onze wijnen uit de wijnstreek Marche

Bekende wijnen in deze streek

De bekendste witte druivenrassen uit deze streek zijn : Malvasia, Trebbiano en Verdicchio. De bekendste rode druivenrassen zijn: Montepulciano, Ciliegiolo en Sangiovese Vernaccia di Serrapetrona.

Enkele bekende wijnen uit deze streek:

  • Verdicchio: De witte Verdicchio-wijnen, van de gelijknamige druif, zijn zeer herkenbaar aan de flessen in de vorm van een amfora. De wijn is heerlijk droog, scherpfris en fruitig met een beetje bittere afdronk. Kenners beweren dat het de beste Italiaanse wijnen zijn om bij vis, schaal- en schelpdieren te serveren, maar ook de combinatie met wit vlees is prima. De bekendste is de Verdicchio dei Castelli di Jesi
  • Rosso Piceno: De meest geproduceerde wijn in Le Marche is de Rosso Piceno. Hij is in de gehele streek terug te vinden, maar met name in het zuiden rond Ascoli. Deze rode wijn wordt gemaakt van een combinatie van Sangiovese (60%) en Montepulciano-druiven. Het is een sympathieke en voordelige rode wijn. Er zijn enkele DOC’s, maar als het alcoholpercentage boven de 11,5% uitkomt, wordt de wijn als Superiore geclassificeerd
  • Rosso Conero: Verreweg de beste wijn uit de streek is Rosso Conero. De DOC beslaat een klein oppervlak op de hellingen van het massief Monte Conero even ten zuiden van havenstad Ancona. Over een afstand van honderden kilometers is de Adriatische kust zeer vlak met lange, brede stranden. Behalve op deze plek waar het kleine massief van de Monte Conero de kust ‘raakt’. Op de hellingen wordt een prachtige, vlezige rode wijn gemaakt van de Montepulciano-druif plus maximaal 15% Sangiovese. De beste Rosso Conero is een stevige, volle rode wijn met een boeket van zwarte kersen en mediterrane kruiden.