Uva Doro

Ligurië

Ligurië wijnstreek

Misschien wel een van bekendste stukjes kust in Europa, de Italiaanse Riviera met plaatsen zoals de Cinque Terre, Portofino, en Santa Magherita Ligure of de Bloemenriviera tussen Genua en de Franse grens met plaatsen zoals Imperia, Savona, San Remo. Altijd fotogeniek in welk weertype dan ook. Tijdens de zomer stromen de kustplaatsen van Ligurië vol met toeristen uit de steden.

De grootste toeristische trekpleister van de regio zijn echter de dorpen van de Cinque Terre. Deze dorpen staan samen met enkele eilanden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Andere populaire toeristische bestemmingen in Ligurië zijn het Parco Regionale Alta Valle Pesio e Tanaro en de grotten van Toirano

Bekijk hier onze wijnen uit de wijnstreek Ligurië

Bekende wijnen in deze streek

De bekendste witte druivenrassen uit deze streek zijn : Vermentino, Bosco en Alborola. De bekendste rode druivenrassen zijn:  Sangiovese, Rossese en Dolcetto.

Enkele bekende wijnen uit deze streek:

  • Cinque Terre: Cinque Terre DOC is een witte wijn. Er bestaat ook een passito versie die op de markt komt als Cinque Terre Sciacchetrà DOC. Bovendien kan er van deze passito ook een Riserva zijn.     Cinque Terre is vernoemd naar een vijftal vissersdorpjes. Boccaccio heeft zelfs een uitvoerige lofzang aan deze wijn gewijd. Het gaat om een bleekgele, droge witte wijn, gemaakt van de lokale druivenrassen Bosco, Albarola en Vermentino. De wijn past goed bij visgerechten. Sciacchetrà, de dessertwijn gemaakt van hetzelfde druivenmengsel, was ooit tot ver over de grenzen beroemd, maar wordt tegenwoordig nog maar in kleine hoeveelheden geproduceerd. Het is een mooie intense wijn met een bouquet van honing, amandel en gedroogd fruit.