Uva Doro

Friuli-Venezia Guilia

Friuli-Venezia Giulia wijnstreek

Friuli-Venezia Giulia is een van de vijf zelfstandige regio’s van Italië met als hoofdstad het prachtige Triëste. Dit vlakke land in het noorden grenzend aan de voetheuvels van de Alpen, en in het Oosten met Slovenië bestaat voornamelijk van landbouw en veeteelt waarvan de beroemde San Daniele Ham zijn oorsprong heeft. Ondanks de landbouwcultuur is Friuli een van de rijkste regio’s van Italië vanwege de beroemde artisanale ambachten onder meer van design meubels en mozaïek.

De voornaamste steden zijn Trieste en Gorizia. Tot Napoleon de regio cadeau deed aan Oostenrijk maakte het deel uit van de republiek Venetië.

Bekijk hier onze wijnen uit de wijnstreek Friuli-Venezia Giulia

 

Bekende wijnen in deze streek

De bekendste witte druivenrassen uit deze streek zijn : Verduzzo Friulano, Malvasia, Chardonnay, Pinot Grigio,Traminer en Sauvignon Blanc. De bekendste rode druivenrassen zijn: Refosco, Pinot Nero, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Enkele bekende wijnen uit deze streek:

  • Piccolit: Picolit behoort tot de bekendste, zoete dessertwijnen; de wijn heeft een rijk bouquet van bloemen, honing en vijgen. Rond 1800 was het een wijn die aan verschillende hoven werd geschonken. De wijn wordt door sommigen zelfs vergeleken met de topwijn Château D’Yquem. Picolit wordt nu slechts in beperkte mate verbouwd: de 200 hectare leveren jaarlijks zo’n 100.000 flessen, hetgeen natuurlijk zorgt voor een hoge prijs. Maar dit aantal is nog veel vergeleken met dat in de jaren zeventig. De druif was toen niet populair aangezien deze moeilijk te telen was, een lage opbrengst had en geteisterd werd door ziekte. Inmiddels is Picolit weer één van de wijnen die veel worden verbouwd in Colli Orientali del Friuli.
  • Refosco: De wijn wordt over het algemeen jong, binnen 2 tot 5 jaar, gedronken. In het gebied rond Trieste wordt van de Refosco-druif een stevige rode wijn gemaakt. De wat wrange smaak wordt door de lokale bevolking zeer gewaardeerd, maar kan voor buitenstaanders nogal eens scherp overkomen. De wijn ruikt naar wilde bloemen en bessen en kan heerlijk zijn bij stoofpotten, wildgerechten en diverse pittige kazen. In de streek zelf wordt hij veel gedronken bij goulash.