Uva Doro

Campanië

Campanië wijnstreek

De regio behoorde in de oudheid bij het Magna Graecia en heeft er een Grieks-Romeinse cultuur aan overgehouden, rijk aan gastronomie, natuurschoon en archeologische overblijfselen zoals Pompeii, Herculaneum en Paestum. Voor de toerist is er zoveel te zien en te beleven zoals de beroemde Amalfi kust, de Vesuvius en Capri, fascinerende stad Napels en het schitterende en nog weinig bezochte natuurpark van Cilento.

In deze streek worden maar liefst drie DOCG wijnen gemaakt (de rode Taurasi, de witte Greco di Tufo en de witte Fiano di Avellino) en vele andere wijnen hebben het DOC keurmerk gekregen. De wijngaarden beslaan een gebied van ruim 40.000 hectare, waarop vele authentieke en regionale druivensoorten gedijen. De laatste decennia is de productie van wijn hier echt tot bloei gekomen, waardoor er nu vele kwaliteitswijnen uit  deze streek afkomstig zijn.

Bekijk hier onze wijnen uit de wijnstreek Campanië

Bekende wijnen in deze streek

De bekendste witte druivenrassen uit deze streek zijn : Fiano, Greco di Tufo, Coda di Volpe bianco en Falanghina. De bekendste rode druivenrassen zijn: Aglianico en Piedirosso.

Enkele bekende wijnen uit deze streek:

  • Greco di Tufo: De Greco di Tufo  is in de loop der jaren bekend komen te staan als een van de beste wijnen van Campania. Het wordt gemaakt van de uva, druif, Greco uit de omgeving van Tufo. Deze druivensoort wordt al sinds de Romeinse tijd verbouwd en is zelfs bezongen in de opera ‘De agri Coltura’. Het is dan ook niet vreemd dat de Greco di Tufo een van de weinige witte wijnen is die DOCG achter zijn naam heeft staan.
  • Taurasi: Taurasi DOCG is een rode wijnbenaming in Irpinia, een subregio van Campanië, Zuid-Italië . Het ligt 50 kilometer ten noordoosten van Napels, waar de wijngaarden tussen de Apennijnen van Avellino liggen. De wijnen zijn gebaseerd op de inheemse – en goed beschouwde Aglianico druivensoort. De wijnen moeten drie jaar vóór de afgifte worden gerijpt met een minimum van één jaar in vat. Riservas hebben nog een jaar nodig met minstens 18 maanden in eik.