Uva Doro

Calabrië

Calabrië wijnstreek

Calabrië (Calabria in het Italiaans) is misschien wel de meest ongerepte regio van heel Italië. Het ligt in de punt van de laars, bijna geheel omringd door twee zeeën. Het landschap, met op veel plaatsen machtige rotsen die uit de zee omhoog rijzen, is bijzonder indrukwekkend. De stranden zijn er adembenemend mooi – met helderwit zand en een zee in een kleur blauw die mooier is dan we kunnen beschrijven.

Calabrië produceert verder 1/3 van de totale markt van olijfolie in Italië

Bekijk hier onze wijnen uit de wijnstreek Calabrië

Bekende wijnen in deze streek

De bekendste rode druivenrassen zijn: Ciro en Galioppo.

Enkele bekende wijnen uit deze streek:

  • Cirò:

    Slechts 5% van het totale wijngaardoppervlak heeft een DOC-classificatie. De bekendste daarvan is de Cirò. De Grieken maakten deze wijn indertijd al in het kustgebied van Cantanzaro van hun Crimisa-druif. Het was een wijn met een enorme reputatie.De legende gaat dat de wijn direct afstamt van de wijn die tijdens één van de eerste Olympische Spelen werd gedronken door de plaatselijke atleten om de overwinning te vieren. Momenteel wordt de meeste Cirò gemaakt van de Aglioppodruif; een druivensoort die ook makkelijk versneden wordt in allerlei vini da tavola, hetgeen het kwaliteitsimago niet ten goede is gekomen. Cirò is vooral bekend als stevige, donkerrode wijn, maar er wordt inmiddels ook wat (niet onaardige) witte en rosé geproduceerd; met name in de streek rond de plaatsjes Melissa en Crucoli en uiteraard het plaatsje Cirò zelf aan de westelijke kant van de Baai van Taranto. Er zijn ook een Classico en een Superiore verkrijgbaar. De beste wijnmakers (gelukkig groeit hun aantal) zijn die van Librandi, Fattoria San Francesco en Enotria.