Uva Doro

Abruzzen

Abruzzen wijnstreek

De regio Abruzzen is altijd geïsoleerd geweest. Het onbegaanbare bergachtige gebied stond weinig contact onder de bevolking onderling toe. Pescara is een vissershaven en een echte toeristenplaats, terwijl je vanaf het strand bij Teramo, via de autostrada naar Rome, binnen 30 minuten de hoogste bergtoppen van de Gran Sasso bereikt. De bergdorpen van de Abruzzen zijn in veel gevallen, vooral in de provincie l’Aquila, betoverend mooi en onaangetast door de tijd. 

In Abruzzo worden op de wat lagere flanken van de vele hellingen, hoger wordt te koud, veel druiven verbouwd. Inmiddels wordt daar ook een goede kwaliteit wijn van gemaakt, waaronder enkele DOC’s. De bekendste en meest voorkomende is de Montepulciano d’Abruzzo. Wat weinigen weten is dat Abruzzo, na Veneto, de grootste producent is van wijn.

Bekijk hier onze wijnen uit de wijnstreek Abruzzen

Bekende wijnen in deze streek

De bekendste witte druivenrassen uit deze streek zijn : Bombino, Malvasia en Trebbiano. De bekendste rode druivenrassen zijn: Montepulciano, Aglianico en Sangiovese.

Enkele bekende wijnen uit deze streek:

  • Montepulciano d’Abruzzo:

    Deze zachte, droge rode wijn wordt gemaakt van de gelijknamige druif. Mede vanwege het lage tanninegehalte en het fruitige karakter is de wijn zeer toegankelijk en drinkt met name lekker weg bij pastagerechten. De wat krachtigere wijnvarianten passen prima bij wild- en vleesgerechten. Zoals bijvoorbeeld de San Martino sulla Marruccina en de Loreto Aprutino die van heel goede kwaliteit zijn. De aanduiding Colline Teramane, een select gebied binnen het wijnbouwgebied, duidt vaak op een betere kwaliteit. Verwar deze Abruzzese wijn niet met de Vino Nobile di Montepulciano. Deze is gemaakt van de sangiovese-druif en is tanninerijk.

  • Trebbiano d’Abruzzo: De witte Trebbiano d’Abruzzo is een droge, frisse met soepele afdronk die het altijd lekker doet (mits goed gekoeld!) bij een visje op het terras.