De Bianchetta druif
De wijnstok heeft kleine tot middelgrote cilindrische trossen, compact en gevleugeld. De druiven zijn klein tot middelgroot formaat, ovaal waarschijnlijk vanwege die karakteristieke “eigenschap” van de druif.
Een overvloedige bloei bedekt de fijne schil, hoe leerachtig ook, van een zeer bleekwitte kleur die neigt naar groenachtig of geelachtig. Een van de voordelen van deze wijnstok zijn hoge en constante opbrengsten, weerstand tegen ziekten en zeelucht. Aan de andere kant lijdt het aan valse meeldauw, bacterievuur, echte meeldauw en rot. Daarom wordt het gekweekt op heuvels met een goede belichting en ventilatie, die de luchtvochtigheid verlagen en toch koel blijven.
Waar komt de Bianchetta druif voor
Van de oorsprong van deze witte druif is niets bekend, vermoedelijk komt hij uit Toscane. Hij wordt ook gekweekt in Liguria, vooral in de pittoreske Cinque Terre. Daar wordt de bijzondere en zeldzame dessertwijn Sciacchetrà gemaakt, een blend van bosco, albarola en/of vermentino.
De namen albarola en bianchetto genovese worden door elkaar heen gebruikt, het gaat volgens het Registro Nazionale om precies dezelde druif.