Uva Doro

Albana druif

De Albana druif

 

Deze druif werd voor het eerst beschreven door de Italiaan Pietro de Crecenzi in 1305 als ‘een witte druif die krachtige wijn produceert’. De naam komt oorspronkelijk van de Coli Albani, vulkanische heuvels in Lazio ten zuiden van Rome. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat een van de ouders de Garganega druif is.

Deze druif heeft weliswaar weinig geur, maar de dunne schil maakt het een goed voorbeeld dat als men de druiven wat laat indrogen er prima zoete wijn van gemaakt kan worden. Hoge kwaliteit zelfs, waardoor de Albana di Romagna het hoogste Italiaanse predicaat heeft gekregen, namelijk de status van DOCG.

Albana regio

Waar komt de Albana druif voor

 

Deze druif komt voornamelijk voor in Emilia-Romagna in het noorden, maar ook in La Spezia in Ligurië en Mantova in Lombardije. Maar de aandacht voor deze druif neemt af en dat heeft ertoe geleid dat de stad Imola in de provincie Bologna een programma heeft gestart om oude inheemse Italiaanse druivensoorten te behouden en de Albana is daar dus een van. De beste Albana komt voor uit de zône met rode klei van de heuvels tussen Faenza en de rivier Ronco in Emilia-Romagna. De Riminèse, de Corsicaanse variëteit is bijna van dat Franse eiland verdwenen.

Bekijk al onze Albana wijnen