Uva Doro

Tenuta del Monsignore

De Monsignore tijdlijn

belangrijke mijlpalen

1300 – Het prille begin…

De Bacchini’s waren boeren  van Florentijnse afkomst, die in 1300 permanent in Romagna gingen wonen en hun land begonnen te cultiveren, ononderbroken gedurende ongeveer 700 jaar, van generatie op generatie

1500 – De verhuis naar San Giovanni in Marignano

Antonio Bacchini, geboren in 1553 (getrouwd met Donna Fiore), vestigde zich eerst in de gemeente San Giovanni in Marignano en stichtte het huidige landgoed, dat de achternaam van de familie behield tot eind 1800.

1800– Omdoping naar “Tenuta del Monsignore”

In deze periode koos monseigneur Francesco Bacchini, bisschop van Terni (geboren in 1834), zoon van Domenico Bacchini en broer van Antonio, het als zijn buitenverblijf toen hij bisschop werd “in partibus infidelium” van het grote bisdom Tripoli in Libano. De Bacchini boerderij werd zo omgevormd tot Tenuta del Monsignore.

1900 – Eerste modernisering

Het familiebedrijf kreeg een meer technologische afdruk in het midden van de jaren 1900 met Francesco Bacchini, die het bedrijf moderniseerde, de wijngaarden en de kelder uitbreidde en de beste middelen gebruikte die in die periode bestonden. Deze transformatie wordt vervolgens voltooid door zijn zoon Leo die op een wetenschappelijke manier de wijngaarden implementeert door nieuwe variëteiten te introduceren en de meest interessante uit het verleden te herstellen.

2000 – Modernisering…

Het is niet langer voldoende dat de wijn geen gebreken heeft, het is ook noodzakelijk dat hij zijn eigen verdiensten heeft. Dus Sandro, Francesco’s zoon, met respect voor de traditie van de kelder, verfijnt de productietechnologie. Oenologie, vanuit een productietechniek, wordt een wetenschap. Vervolgens laat Francesco, de zoon van Sandro, een onuitwisbaar stempel achter op zijn passage in zijn korte bestaan, door een robot te bedenken voor het droog snoeien van de wijnstok en zo het concept van robotica in de wijnbouw te introduceren.

Vandaag – Nieuwe uitdagingen

Momenteel krijgt Nicoletta, de dochter van Sandro, het stokje van de familietraditie die ze met passie wil zal doorgeven aan de toekomst. Een toekomst die al geboren was  Nicolò, hij zag het licht in de familie Bacchini op eerste kerstdag 2010 en die de twintigste generatie wijnmakers van de familie zal vertegenwoordigen, althans dat hopen we oprecht, want goede wijn maakt goed bloed en .. goed bloed liegt niet.