Uva Doro

Chardonnay druif

De Chardonnay druif

Chardonnay is een van de meest geliefde wijnen ter wereld. Het vermogen om in een breed scala aan stijlen te worden geproduceerd, betekent dat er een fles – of meer! – is die een beroep zal doen op ieders unieke voorkeuren.

Zoals de meeste wijnen kan Chardonnay zowel droog als zoet gemaakt worden.

Interessant is dat veel Chardonnays die als droog worden bestempeld, vaak de indruk wekken een beetje zoet te zijn. Dit is over het algemeen het gevolg van ofwel zeer rijpe druiven die zijn gebruikt om de wijn te maken (rijper fruit heeft meer suiker en minder zuurgraad) of het rijpen van de wijn in geroosterde eikenhouten vaten, die zoete en vaak kruidige tonen zoals vanille, kaneel en karamel toevoegen.

Waar komt de Chardonnay druif voor

Chardonnay is een witte wijn gemaakt van de gelijknamige druif en groeit over de hele wereld. Van Californië en Oregon tot Frankrijk, Argentinië, Nieuw-Zeeland en daarbuiten, overal proberen druiventelers en wijnmakers Chardonnay te produceren, een van de meest populaire witte wijnen ter wereld.

Het gevoel van “boterigheid” in Chardonnay komt voornamelijk van de secundaire gisting. (Boterige wijn, en vooral boterachtige witte wijn, kan ook van andere druiven worden gemaakt.) Bij de eerste gisting bij het maken van wijn wordt gist gebruikt om suiker om te zetten in alcohol en dus druivensap. De tweede gisting die sommige wijnen ondergaan, voegt de boterachtige noot toe waar fans van boterachtige Chardonnay zo dol op zijn. Hierbij is een specifiek soort bacterie betrokken die de zure appelachtige zuurgraad in wijn (appelzuur genoemd) omzet in melkzuur. Deze malolactische gisting is de belangrijkste oorzaak van de heerlijke boterigheid in Chardonnay. Die eigenschap kan nog verder worden versterkt door de wijn te laten rijpen in nieuwe, geroosterde eikenhouten vaten.

Bekijk al onze Chardonnay wijnen